Само 3 „разкрити“ от 153: Това са поръчковите убийства у нас за последните 20 години

Само 3 "разкрити" от 153: Това са поръчковите убийства у нас за последните 20 години Покушението срещу Алексей Петров отвори отново характерната за годините на Прехода тема за поръчковите убийства в България.

Разстрелът на бившата барета припомни за т.нар. „мутренски времена“, в които почти всеки месец имаше атентати срещу знакови лица от подземния свят, именити бизнесмени и други обществени личности.

Взривени коли, асансьори, пощенски кутии, снайперисти и разстрели посред бял ден – според статистиките пикът им е между 2000 и 2010 година, като само през 2003-та има 15 поръчкови убийства, а през 2005-а броят им е 14. 

Подобен род престъпления са от най-трудно разкриваемите поради дългата верига от поръчителя до изпълнителя. Често наетият да извърши покушението е чужд гражданин, който напуска страната и следите му се губят.

Именно заради това за последните около 20 години неразкритите поръчкови убийства наброяват повече от 150. Разкритите са само 3, сочи информация на МВР, цитирана от Mediapool – от 2004, 2005 и 2017 година. Данни за жертвите и за осъдените няма.

Последното поръчково покушение у нас преди разстрела на Алексей Петров от 16 август тази година бе убийството на бизнесмена Петър Христов. 49-годишният собственик на една от от големите компании за производство на млечни продукти у нас – „Лактима“, и още няколко фирми бе прострелян на 8 януари 2018 г. пред офиса си на ул. „Ралевица“ в София. Той бе откаран във ВМА, но въпреки 30-минутните реанимационни действия – почина. Христов бе пронизан от пет куршума – три в гърдите, един в главата и един в шията. По него бе стреляно с чешки картечен пистолет „Скорпион“, който се използва често от наемните убийци при мокри поръчки.

И до днес, както и при останалите вече позабравени покушения, за които Dir.bg ви припомня, извършителите и поръчителите на убийството на Петър Христов остават неизвестни. 

Четири фатални изстрела на ул. „Латинка“ №15

Едно от знаковите убийства е на бившия премиер Андрей Луканов. На 2 октомври, малко преди 9:30 часа, политикът излиза от дома си на ул. „Латинка“15 и се отправя към автомобила си, който е паркиран на около 15 метра от входа на жилищния блок. В колата го чака неговият шофьор.

Луканов обаче се сеща, че е забравил нещо. Излиза от автомобила, приближава се до домофона, за да се свърже със съпругата си. Точно тогава 4 изстрела огласят въздуха – един в слепоочието и други три в гърба.

Убиецът стреля с „Макаров“ на около 2,5 метра от Луканов, а след покушението изчезва.

Пистолетът е намерен 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица „Димчо Дебелянов“.

За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев-Гопе (племенникът му), Ангел Василев и Юрий Ленев (шофьорът му). Присъдите им по-късно са отменени, а поръчителят на атентата остава неразкрит.

Снимка: Иван Григоров

Разстрел на 10 000 км от София или как убиха Поли Пантев на остров Аруба

Годината е 2001-ва. Босът на СИК – 39-годишният Пантю Тотев Пантев, е в град Оранестад – столицата на остров Аруба в Карибско море.

На 9 март фоайето на луксозния хотел, в който е отседнал, се изпълва с викове от ужас и паника. Отново четири фатални изстрела слагат край на живота на Пантев. Убиецът влязъл в препълненото фоайе на хотела с пистолет в ръка и хладнокръвно ликвидирал жертвата си. След това светкавично изчезнал.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На покушението, освен множеството гости на хотела, станала свидетел и бременната приятелка на Пантев – манекенката Петя Райкова.

Полицията в Аруба е вдигната накрак, но стрелецът така и не е открит. Очевидците го описват като мъж на средна възраст с кестенява коса и синьо-зелени очи.

Има информация, че минути след разстрела от летището на острова, което е в близост до луксозния хотел, е имало полет за Колумбия.

Взрив над пощенска кутия уби Маймуняка

Атентатът е извършен на 29 януари 2002 година. Около 20:00 часа 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка – една от легендите на империята ВИС, паркира мерцедеса си пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова.

Той и тримата му гардове влизат във входа, а бомбата избухва.

Макар и ранени, гардовете на Маймуняка успяват да го качат на колата и да го откарат във Военномедицинска академия.

Димитър Димитров-Маймуняка (вдясно) носи единия кръст на Васил Илиев

Димитър Димитров-Маймуняка (вдясно) носи единия кръст на Васил Илиев

Снимка: Архив на Dir.bg

Два дни по-късно Димитров издъхва без да дойде в съзнание заради тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

2 години по-късно 20 куршума и за наследника на Пантев

Евгени Стефанов-Женята, смятан за наследник и дясна ръка на Пантев, също е брутално убит 2 години по-късно. Сутринта на 5 ноември 2003 г. той пристига в бившата баня „Гео Милев“, придружаван само от един гард – Николай Стойков.

Двамата виждат мъж с оръжие. Хукват към вратата, но ги пресреща втори килър. Стрелбата е с автоматично оръжие, а Женята е убит с над 20 куршума – три от тях са попаднали в главата.

Снимка: Архив

Охранителят му е ранен тежко. Убийците бягат към ул. „Черковна“, където ги чака черно „Ауди“ и изчезват в столичния трафик.

Разследващите смятат, че покушението е извършено заради заради изчезналите 600 килограма кокаин на колумбийската мафия, станали причина и за смъртта на Пантев, или пък, че е поръчан от конкуренти в наркобизнеса.

Разстрел в центъра на Амстердам

Жертвата в този атентат е считаният за контрабандист №1 на България по време на Прехода Константин Димитров-Самоковеца. На 6 декември 2003 година той е с манекенката Цеци Красимирова в нидерландската столица.

Двамата излизат от бижутерия на площад „Дам“, когато Самоковеца получава 2 куршума в главата. Рикоширал куршум пък попада в челото на манекенката.

Снимка: Архив

Убиецът тръгва да бяга, но не знае, че холандски агент следва Самоковеца след пристигането му в Амстердам. Криминалистът вижда къде стрелецът изхвърля якето и пистолета си и малко по-късно го задържа в ресторант.

Ервин Врекер е осъден на 15 години затвор. Излежава само 10,5 г. от тях и през 2014 г. е пуснат на свобода.

Бомба в асансьора

Така е убит друг бос на бившата застрахователна компания СИК – Стоил Славов. При експлозията на 19 януари 2004 г. загиват и трима от неговите охранители, които също били в асансьора. За четвъртия нямало място в кабината и той тръгва по стълбите, което спасява живота му.

При избухването на асансьора са ранени още седем души, а десетки други са евакуирани от сградата.

Взривното устройство е поставено върху покрива на асансьора и е с мощност около 600 грама тротилов еквивалент. Бомбата избухва, докато асансьорът е между първия и втория етаж.

Активирана е дистанционно.

Версиите на полицията варират от „вътрешен човек“ до конкуренция в бизнеса с горива.

Куршум от снайпер уби боса на ВИС-2 Георги Илиев в Слънчев бряг

На 25 август 2005 г. Георги Илиев е на мач на неговия отбор „Локомотив“ (Пловдив), който побеждава ОФК „Белград“ и там фотографи са го запечатали на апаратите си за последно жив.

След това Жоро Илиев тръгва към Слънчев бряг, за да отпразнува победата на футболния тим. Илиев отива в едно от заведенията си в курортния комплекс около 23:30 часа. Сяда на масата за кратко, след което отново се изправя, за да проведе телефонен разговор.

Снимки: Иван Григоров/Архив на Dir.bg

В момента, в който приключва разговора, изведнъж Илиев се свлича на пода пред смаяните погледи на охраната си, персонала и клиентите от съседните маси. Откаран е в Спешна помощ, но вече мъртъв.

Според съдебните лекари куршумът е минал до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.

Оръжието е скъпа колекционерска пушка – „Аншуц“, 22-и калибър, с патрони „Стингър“, които имат т.нар. хидрошоков отвор и предизвикват по-тежки поражения.

Разследването първо се насочва към трупа на едър руснак, намерен на 4 септември във Варненския залив. Тялото е със закрепени тежести и се подозира, че това може да и извършителят, който да е убит от поръчителите. Има информация, че поръчител е един от известните членове на подземния свят в Перник – Райко Василев-Кръвта, който имал конфликти с Илиев, но това така и не е доказано.

Показен разстрел в „Лозенец“

На 22 февруари 2006 година, около 14 часа, Иван Тодоров-Доктора, сочен за един от основните контрабандисти в държавата, се вози на предната дясна седалка в джипа си „Порше Кайен“ недалеч от хотел „Кемпински-Зографски“.

Когато луксозното возило преминава покрай строителен обект, започват да свистят куршуми. Доктора е убит на място с 13 куршума, а шофьорът му е транспортиран в тежко състояние във ВМА.

При огледа на местопрестъплението са открити над 20 гилзи от автоматично оръжие. От МВР обявяват за издирване двама мъже, които са избягали с лек автомобил „Ауди“. В колата на Доктора пък е открито куфарче с голяма сума пари.

Bulphoto

Една от версиите е, че убийството е било поръчано от Маргините, с които Доктора имал конфликт, но на 14 юни 2010 година Софийският градски съд оправда Красимир и Николай Маринови за поръчителство на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов.

Сред версиите е и че е бил поръчан от негови близки.

Убийството на „писателя на мутрите“

Посред бял ден, на едно от най-оживените места в София – пред хотел „Плиска“, на 7 април 2008 година е застрелян от упор 35-годишният Георги Стоев. Покушението е извършено от двама немаскирани мъже, които спокойно се отдалечават от местопрестъплението пред погледите на стотици свидетели.

Писателят е закаран в „Пирогов“, където лекарите вадят 2 куршума от главата му, но след операцията той почива.

„Оставихме колата и тръгнахме да купим вестници при „Плиска“, докато изчакаме срещата с Румен Леонидов. На 30 м чух 2 бързи изстрела, след това ми писна ухото. Звукът беше като от пиратки. Инстинктивно отскочих 2-3 крачки встрани към един микробус“, разказва свидетел на разстрела.

Снимка: Bulphoto

Версиите за покушението са противоречиви – смята се, че е убит заради книгите си или заради неуредени финансови задължения.

В началото на 2009 г. пък стана ясно, че двамата мъже, натоварени с „мократа поръчка“ да убият писателя Георги Стоев са били арестувани през ноември 2008 година, като единият от тях е физическият извършител на разстрела. И двамата обаче са пуснати, без да им се повдигне обвинение, защото не били разпознати.

Разстрелът на футболния бос Юри Галев

Атентатът е извършен около 4 часа сутринта на 20 юни 2010 г. Тогава Галев шофира между Боровец и село Бели Искър. Изведнъж по колата започва да се стреля с „Калашников“.

47-годишният футболен бос е пронизан от 5 куршума в краката и корема, шофира още 3 км и блъска колата си в мантинела недалеч от дома си. Там го вижда директорът на местното училище, който подава сигнал и Галев е откаран в „Пирогов“.

Футболният бос, известен още като „Самоковският Робин Худ“, претърпява животоспасяваща операция.

Снимка: Bulphoto

Три дни по-късно обаче Юри Галев получава инфаркт. Тогава лекарите съобщават, че са успели да овладеят състоянието му, но то е още по-усложнено. Седмица по-късно Галев получава втори инфаркт и почива.


Близо месец след смъртта му, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов публично обяви, че убийството е дело на петима от бандата на „Килърите“, като това е и най-бързо разкритото поръчково убийство за последните години в България.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Проверяват шофьори за алкохол и наркотици

В рамките на изминалия ден са установени общо 25-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 12…

23 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Перник води класацията по издадени заповеди за защита от домашно…

През последните месеци зачестиха новините за брутални престъпления, извършени между интимни партньори или в семейството. Затова полицията, прокуратурата и неправителственият сектор…

20 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

С лично оръжие е стрелял полицаят при убийството на 18-годишното…

Полицаят, стрелял и убил 18-годишно момче, е използвам лично оръжие. Това научи bTV от два независими един от друг източника. 33-годишният…

19 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Мъж уби с брадва опонент за любовта на млада жена

Откриха труп на 87-годишен мъж от село Веселие край Приморско. Официална информация за фаталния инцидент обаче все още няма нито от…

18 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Софийският градски съд намали паричната гаранция на Васил Божков с…

Софийският градски съд намали определената от Софийската градска прокуратура парична гаранция на Васил Божков от 1 500 000 лв. на…

15 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Отново агресия между младежи:16-годишен бе намушкан на детска площадка в…

Шестнайсетгодишно момче е прободено с нож в гърба при спречкване между младежи на детска площадка в Ямбол. Инцидентът е станал на…

14 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Трагедия без край: Откриха тялото на съдия Москова до пристанището…

Кризисният щаб е засипан от множество сигнали за изчезнали хора и все още не може да се отсеят реалните сред…

06 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Смайващо: Това е причината шофьори да млатят жестоко майка и…

Нападнаха и биха майка и дъщеря й в центъра на София по сред бял ден. На 31 август Диляна Янева и…

05 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Дебора проговори за кървавото зверство: Кожата ми висеше от ръцете…

Зашили я в болницата без упойка, тъй като изгубила много кръв и имало опасност от натравяне Дебора проговори за първи път…

04 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Грозно: Обиди и заплахи на посещаван роден плаж – пловдивчанка…

Почивка на морето се превърна в кошмар за пловдивчанка и семейството й. Тя разказва за неприятния си престой в хотел „Елвира”…

01 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Новите правила за конфискация на коли: Как ще бъдат санкционирани…

Приема се, че автомобилът е веществено доказателство по съдебното дело, поясни адвокат Нотев Възможно ли е да се създадат лоши практики…

28 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Само 3 "разкрити" от 153: Това са поръчковите убийства у…

Покушението срещу Алексей Петров отвори отново характерната за годините на Прехода тема за поръчковите убийства в България. Разстрелът на бившата барета…

27 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Нови разкрития за трагедията с мъртвата красива учителка в Приморско,…

В Приморско около 22,00 часа на 23 август на ул. “Лагуна“ в паркирано “Рено” е открита мъртва млада жена. Извършен е…

26 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

ПЪРВИ КАДРИ: Вижте как извеждат Божков с тежка охрана от…

Спрямо Васил Божков е в сила мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа, съобщиха от прокуратурата. На 25.08.2023 г. обвиняемият…

25 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Столицата почерня от полиция, центърът е отцепен, плъзнаха слухове за…

Столицата почерня от полицията заради агитка на Айнтрахт. Заради сигурността тя се придвижва под полицейски ескорт, предаде бТВ броени часове…

24 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Ако искаш да убиеш един народ: Първо го лишаваш от…

Ако искаш да убиеш един народ: Първо го лишаваш от здравеопазване. Болният човек не е способен на съпротива. Той мисли за…

22 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Пожарът в Сакар се разраства, запали се и гора край…

Пожарът край свиленградските села Младиново и Пъстрогор се разраства на фронт от 15 километра и площ от 10 хиляди декара. Вероятната…

20 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Цялата в кръв и с мъртво бебе в ръце: Покъртителна…

Бременна жена от гоцеделчевското село Скребатно обвинява лекари от Спешния център в Гоце Делчев, че заради грешна преценка е изгубила…

18 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Стана ясна причината какво погуби красавицата Деница Такева, издъхнала е…

Фотосите са от началото на юни т.г. и показват, че известната изследователка на Египет е станала почти ефирна от глад Покрусени…

15 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Първи СНИМКИ на разфасования Крис и убиеца му, прокуратурата проговори

Бивш барман е арестуваният в неделя за жестокото убийство и последвалото разфасоване на 41-годишния Кристиян Пеев. Останките на младия мъж бяха…

14 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.info е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.info, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с нас »

Сайтът не носи отговорност за снимки, публикации и коментари! Това е място без цензура! Ако някой се счита ощетен да се свърже с нас!