Напаст: Бежанци брутално завземат жилища на българи с тази скандална схема

Напаст: Бежанци брутално завземат жилища на българи с тази скандална схема Бежанци завземат чужди апартаменти и се регистрират на тях. Целта им е да придобият гражданство или временен статут, за които им трябва и постоянен адрес.

Това сигнализираха собственици на жилища пред „Телеграф“.

Една от потърпевшите сподели, че в дома й пристигнали гранични полицаи, за да търсят азиатец. Разследване на “Телеграф” е показало, че скандалните случаи вече са десетки, като засега най-много са в София.

„Тези злоупотреби най-вероятно се случват с фалшиви нотариални актове или пълномощни“, заяви кметът на „Люлин“ Милко Младенов.

Адвокат Томислав Миладинов пък коментира, че единственият начин измамата да се случи е някъде по веригата да има извършено закононарушение – създадени фалшиви документи, да има помощ в общината по един или друг начин и т.н.

От МВР казаха, че имат към момента няколко случая, основно в столицата, като те вече са предадени на прокуратурата за образуване на досъдебно производство.

Процедури
По закон чуждестранните граждани се водят на отчет към Гранична полиция, която има ангажимент да проверява къде живеят и съвпада ли адресът с посочения от тях. Оказа се, че най-вече азиатци, сирийци и афганистанци се възползват от престъпната схема, като преди това се снабдяват с два фалшиви документа.

Единият е заявление менте, което представят в общината, а вторият е фалшив нотариален акт на съответния апартамент, който също се представя пред районната администрация.

Вече данните на постоянния адрес се използват при задвижване на процедурата по искане на гражданство или временен статут и данните се вписват в документа за самоличност на лицето.

Изненада
„У нас дойдоха представители на Гранична полиция, които издирваха гражданин от азиатска страна, разбирайте бежанец. Такъв тук обаче няма. За всеки случай решихме да проверим в общината има ли такъв човек на нашия адрес.

И познайте, след хиляда разправии и официални жалби към кмета на общината се оказа, че са записани цели 5 парчета с постоянен и временен адрес у дома“, алармира жена, която пожела да скрие самоличността си.

По думите й бежанците се „заприходили“ на нейния адрес още преди половин година. Имали и фалшиво заверено нотариално пълномощно и нотариален акт. Подписите на собствениците също били менте. Жената и семейството й вече са подали жалба, но процедурата по отписване била много тромава.

„Много строго следим регистрирането на хора на адреси и работим съвместно с 9-о РУ, затова нямаме такива случаи. Не регистрираме, без да е дошъл собственикът на имота. Сигнализираме полицията, когато видим, че на един адрес има много регистрирани хора.

Тези злоупотреби най-вероятно се случват с фалшиви нотариални актове или пълномощни. При представяне на документ за собственост се носи отговорност за истинността му, защото ние няма как да проверим автентичността му“, заяви кметът на „Люлин“ Милко Младенов.

Право
„За да се регистрира на даден адрес едно лице, то трябва да представи в съответната община: копие от нотариален акт, нотариално заверена декларация съгласие от собственика на имота и заявление.

След това общината издава документ, с който лицето отива в районната структура на МВР, за да му се издаде нова лична карта”, коментира адвокат Миладинов.

По думите му копие от нотариален акт може да бъде издадено сравнително лесно. Адвокатите например имат достъп до Имотния регистър, те могат да вадят такива справки оттам срещу съответната такса.

„Да не говорим, че нотариалният акт не е задължителен реквизит. В някои общини той не се изисква“, обясни юристът. Лошото е, че отписването на регистрирано лице от даден адрес е сложна процедура.

От МВР пък заявиха, че отговорност за проверка на адреси на чужди граждани има Гранична полиция. От структурата отчетоха, че на ден поне по 5-6 адреса се проверяват. „На месец се натъкваме на чисто фалшиви документи и подаваме информацията към прокуратурата. Най-често не откриваме лицата на посочения адрес“, заявиха гранични полицаи.

Отписването – поне 6 месеца
Процедурата по отписване на чужденци от даден адрес е тромава и отнема около 6 месеца. За да се задвижи, първо се подава заявление по чл. 99 от Закона за гражданската регистрация до съответния кмет на общината.

Този документ трябва да се подаде от собственика на имота, но може и от друго лице, което има правен интерес – например лице, което живее на семейни начала със собственика.

След подаване на такова заявление кметът назначава комисия. Извършва се проверка дали регистрираното лице наистина живее там. Ако собственикът на имота заяви, че не е давал своето съгласие за адресната регистрация, се прави проверка на документацията. И ако се открие нарушение, общината има право служебно да заличи регистрацията.

Този акт подлежи на обжалване пред съответния административен съд. Адвокат Томислав Миладинов обясни сложността на процедурата по дерегистрация с това, че за държавата е важно във всеки един момент да знае къде може да намери гражданите си.


За да получите справка дали някой е регистриран без ваше знание на адреса ви, трябва да отидете в общината и да представите нотариален акт .


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Проверяват шофьори за алкохол и наркотици

В рамките на изминалия ден са установени общо 25-ма водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 12…

23 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Перник води класацията по издадени заповеди за защита от домашно…

През последните месеци зачестиха новините за брутални престъпления, извършени между интимни партньори или в семейството. Затова полицията, прокуратурата и неправителственият сектор…

20 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

С лично оръжие е стрелял полицаят при убийството на 18-годишното…

Полицаят, стрелял и убил 18-годишно момче, е използвам лично оръжие. Това научи bTV от два независими един от друг източника. 33-годишният…

19 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Мъж уби с брадва опонент за любовта на млада жена

Откриха труп на 87-годишен мъж от село Веселие край Приморско. Официална информация за фаталния инцидент обаче все още няма нито от…

18 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Софийският градски съд намали паричната гаранция на Васил Божков с…

Софийският градски съд намали определената от Софийската градска прокуратура парична гаранция на Васил Божков от 1 500 000 лв. на…

15 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Отново агресия между младежи:16-годишен бе намушкан на детска площадка в…

Шестнайсетгодишно момче е прободено с нож в гърба при спречкване между младежи на детска площадка в Ямбол. Инцидентът е станал на…

14 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Трагедия без край: Откриха тялото на съдия Москова до пристанището…

Кризисният щаб е засипан от множество сигнали за изчезнали хора и все още не може да се отсеят реалните сред…

06 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Смайващо: Това е причината шофьори да млатят жестоко майка и…

Нападнаха и биха майка и дъщеря й в центъра на София по сред бял ден. На 31 август Диляна Янева и…

05 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Дебора проговори за кървавото зверство: Кожата ми висеше от ръцете…

Зашили я в болницата без упойка, тъй като изгубила много кръв и имало опасност от натравяне Дебора проговори за първи път…

04 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Грозно: Обиди и заплахи на посещаван роден плаж – пловдивчанка…

Почивка на морето се превърна в кошмар за пловдивчанка и семейството й. Тя разказва за неприятния си престой в хотел „Елвира”…

01 сеп. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Новите правила за конфискация на коли: Как ще бъдат санкционирани…

Приема се, че автомобилът е веществено доказателство по съдебното дело, поясни адвокат Нотев Възможно ли е да се създадат лоши практики…

28 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Само 3 "разкрити" от 153: Това са поръчковите убийства у…

Покушението срещу Алексей Петров отвори отново характерната за годините на Прехода тема за поръчковите убийства в България. Разстрелът на бившата барета…

27 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Нови разкрития за трагедията с мъртвата красива учителка в Приморско,…

В Приморско около 22,00 часа на 23 август на ул. “Лагуна“ в паркирано “Рено” е открита мъртва млада жена. Извършен е…

26 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

ПЪРВИ КАДРИ: Вижте как извеждат Божков с тежка охрана от…

Спрямо Васил Божков е в сила мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа, съобщиха от прокуратурата. На 25.08.2023 г. обвиняемият…

25 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Столицата почерня от полиция, центърът е отцепен, плъзнаха слухове за…

Столицата почерня от полицията заради агитка на Айнтрахт. Заради сигурността тя се придвижва под полицейски ескорт, предаде бТВ броени часове…

24 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Ако искаш да убиеш един народ: Първо го лишаваш от…

Ако искаш да убиеш един народ: Първо го лишаваш от здравеопазване. Болният човек не е способен на съпротива. Той мисли за…

22 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Пожарът в Сакар се разраства, запали се и гора край…

Пожарът край свиленградските села Младиново и Пъстрогор се разраства на фронт от 15 километра и площ от 10 хиляди декара. Вероятната…

20 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Цялата в кръв и с мъртво бебе в ръце: Покъртителна…

Бременна жена от гоцеделчевското село Скребатно обвинява лекари от Спешния център в Гоце Делчев, че заради грешна преценка е изгубила…

18 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Стана ясна причината какво погуби красавицата Деница Такева, издъхнала е…

Фотосите са от началото на юни т.г. и показват, че известната изследователка на Египет е станала почти ефирна от глад Покрусени…

15 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Първи СНИМКИ на разфасования Крис и убиеца му, прокуратурата проговори

Бивш барман е арестуваният в неделя за жестокото убийство и последвалото разфасоване на 41-годишния Кристиян Пеев. Останките на младия мъж бяха…

14 авг. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.info е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.info, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с нас »

Сайтът не носи отговорност за снимки, публикации и коментари! Това е място без цензура! Ако някой се счита ощетен да се свърже с нас!