Бай Тошо: Иманярството през Комунизма! Защо ще има иманярска МИЛИЦИЯ?

Бай Тошо: Иманярството през Комунизма! Защо ще има иманярска МИЛИЦИЯ?

Бай Тошо: Не е тайна, че иманярството през Комунизма съществуваше, макар и преследвани от закона такива хора имаше.

Животът бе уреден на всички, но имаше и такива, които копнееха да открият големи съкровища скрити от Хайдути и предишни цивилизации.

Макар и да не можеха да ги похарчат без от Държавна Сигурност да ги заловят винаги е имало хора с авантюристични често граничещи с утопични дерзания. Бензинът струваше стотинки и с една заплата можеше да обиколиш цялата страна надлъж и на шир няколко пъти.

Отделът за Културно наследство бе оглавяван от Людмила и тя донякъде ги оставяше да работят иманярите, защото когато открият нещо значимо ДС се намесва дето казваха хората – идват онези с черните волги.

Повечето иманяри нямаха така наречените машинки, те доста по-късно се появиха и ходеха с багети и по карти търсиха знаци и нишани и някой намираха в интерес на истината. Има много случай на иманяри, които след залавянето си в милицията си казваха всичко, просто подходът бе друг.

Някой не осъмваха след такива беседи, други са правели завери с Шефовете на милицията, но при всички случай държавата си бе на място и всичко оставаше скрито-покрито. Много иманяри срещу някой бутилка ракия и някой дребен рушвет често се снабдяваха с експлозиви било от така наречените бомбаджии по кариерите или от миньорите от рудниците.

Тези иманяри много пещери и дупки са взривили по планините и скалите в мераците си да открият иманета и някой от тях после продължаваха да се занимават с чукане на камъни, но в Белене.

Държавната машина работеше и всеки съдействаше – хората имаха доверие в органите на реда и затова имаше ред в страната. Всички такива хора бяха познати на милицията и се следеше поведението им в обществото и ако някъде се появеше обезпокоителна информация държавата се намесваше адекватно и дискретно. По някой такива данни държавата в лицето на Людмила Живкова откриваше не едно такива съкровища, които някои влизаха в държавният резерв други в музеите, а някой излизаха в чужбина.

Истината е, че десетки, десетки тонове бяха откривани по данни и указания давани след разпит на иманяри. По информация и изготвени анализи на базата на нея в България има много съкровища завещани от вековете и много от тях Людмила засекретява, други са давани на Русия, Франция, Германия и Ватикана, но и много техни мераци са били отклонявани. Идвали са на Аудиенция от къде ли не и от Ватикана – Епископи и от Англия, и от Франция с информация за находящи се съкровища по нашите земи. Людмила е отказвала с думите:

”Това, което е в България си е на България”. Може би и заради тези неща имаше атентати срещу нея. От както е открито златото има хора, които го търсят ние ги наричаме иманяри така е било във всички епохи от дълбока древност до днес.

По времето на Комунизма нямаше бедност и парите не са били стимул по-скоро тези хора бяха обладани от откривателският дух попаднали на хайдушка кореспонденция, слушали разказите на дядовците си или вдъхновени от подвизите на Вълчан войвода или други хайдути те тръгваха да дирят съкровищниците им при условие, че знаеха, че не могат никъде да го продадат или пък да го изнесат от страната, но въпреки всичко тези хора рискуваха запленени и вдъхновени от някакви митове и легенди, макар и някой от тях да се оказваха истина. Както се казва всеки мит или легенда стъпва на факти и тези хора ходеха с други намерения, но никога не посягаха на археологически обекти целенасочено камо ли организирано.

Тук в това направление хората бяха дисциплинирани. Дори когато някой открие нещо викаше даскала, кмета и го даваха в близкият музей. Е имаше такива скрили по някой друга жълтици в раклата, но когато дойде време за сватба отиваха при златарите да им направят някой пръстен или халки и обици и от там ги поемаше милицията.

Бай Тошо: След падането на Комунизма иманярството избуя в организира престъпна дейност за която държавата си затваряше очите да не казваме, че много бивши милиционери станаха иманяри.

Започна да се изнася историческо наследство безконтролно, а от ДС взимаха такса за трафика вместо да ги залавят. След това всичко утихна ходенето на групи да се търси с машини и стана не рентабилно и всичко свърши. Сега има такива, който го практикуват като хоби, но закона ги преследва. Бай Тошо: Страшното е, че в тази така наречена демокрация се окради всичко от музеите и от фондовете и се изнесе в чужбина след като няма иманяри да захранват черният пазар посегнаха на музеите. Колко неща са заловени в чужбина и ги връщат у нас, какво прави министъра на културата?

Може би Минеков не идва от улицата? Може би е наследствен Масон

Кой контролира върнатото – дали не се продава или пак на запад? Кой на кого се отчита, къде се зачислява и кой носи отговорност, има ли орган, който да следи това, все въпроси на които няма кой министър като Минеков например няма да Ви отговори. Но пък ще направят иманярска полиция, с която да контролират всичко с движимите и недвижимите археологически обекти.

Тези полицай от тази полиция кой може да ги следи и контролира? Май си правят иманярска полиция да си ходят, да си грабят и да си копаят където си поискат и никой да не може да им каже нищо. Полиция, която ако е останало нещо в някой колекционер или машинкаджия да му бъде отнето и после никой да не смее да попита какво става?

Бай Тошо: Иманярството през Комунизма! Защо ще има иманярска МИЛИЦИЯ?

Ограбиха с ченгеджийски похвати най-големият колекционер та да се готвят малките, защото иманяри може да няма, ама западните пазари чакат стока и по всичко личи, че културното министерство трябва да им я доставят след като археолозите не работят за държавата усърдно от къде да я вземат?

Затова не се сърдете, че ще има иманярска полиция, крийте гърнетата на дълбоко или пък се организирайте и се протевете, нали е демокрация.


Бай Тошо: „Сега всеки ден по всяко време има митингов материал”. Всичко заграбено от хайдути и намерено от иманяри, пак при хайдутите се връща! Дето се казва пари при пари отиват и от където дошли пак там отишли!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Кошмар: Глутница кучета уби 41-годишна жена в Долна Оряховица

Нелепа смърт застигна българка. Глутница кучета уби жена в Долна Оряховица. 10 животни нападнали 41-годишната жертва тази сутрин, съобщава Нова телевизия. Жената е…

30 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Атанас Стефанов - лидер в радикалното християнство!

Атанас Стефанов: От хилядолетия се води война на тема религия като войните се водят от векове във всяка война обаче…

24 мар. 2023 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

В Троян осъмнаха с предизборни торбички на ПП-ДБ с лютеница…

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с това се опитват да ни купят да…

24 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Майка от Враца потресе България: Дете блудства с 4-годишната ми…

Потресаващ случай във Враца с посегателство на дете в детска градина. Задействали са се всички институции, след като лекар е установил…

22 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Съпругата на изчезналия проф. Балабанов: Въпросите остават без отговор и…

“Точно 6 месеца – ни вест, ни кост от съпруга ми… Въпросите : “Какво?”, “Как?”, “Кой?”, “Защо?” остават без отговор и…

20 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Ужас в София: Бежанци намушкаха млада жена, минувач я намери…

Мъж алармира, че млада жена е била намушкана с нож в София. Престъплението е станало край подлеза на ул. “Александър…

19 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Посегнаха и на официалния ни културен център в Скопие

Тази нощ неизвестни лица са проникнали в сградата на Културно-информационния център на България в Скопие. Нанесени са материални щети на задната…

18 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Ето истината за смъртта на бившата 34-г фолк певица в…

34-годишната бивша поп фолк певица Мария Георгиева се е самоубила, потвърдили за Plovdiv24.bg от полицията. Сигналът за трагичния инцидент е подаден…

17 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Неописуема трагедия: 17-годишният Драгомир Борисов е загинал в катастрофата на…

Изключително тъжна вест. Полски Тръмбеш скърби за без време отишлия си Драгомир Борисов. Той е загиналото момче в тежката катастрофа, която стана…

16 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Вергов проговори: Не пожелавам на никой родител да види съобщенията…

Позицията на актьора Юлиан Вергов по случая с обвиненията срещу него от страна на актрисата Дияна Димитрова бе разпространена до…

15 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Внучката, убила актрисата Виолета Донева, потресе всички с тези думи…

Софийският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 18-годишната Ивет Стайкова, обвинена за убийството на…

14 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Страшна касапница на пътя Пловдив – Пазарджик, много загинали и…

Кадрите от мястото, които разпространиха в мрежата са потресаващи. Колите са смачкани до неузнаваемост и разпилени на стотици метри от…

13 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Зверски пребиха известна наша спортистка за 60 лв., пуснаха побойника…

Спортистката Веска Недева, която в момента е инструктор по аеробика, е била пребита от бившия й зет. Цялото тяло на…

12 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Трагедията е неописуема! 22-г. българин е сред жертвите на влаковия…

Българин е сред загиналите в тежката влакова катастрофа в Гърция. Близки и приятели си взеха днес последно “сбогом” с едва 22-годишния…

11 мар. 2023 Свят bez-cenzura.info No comments

Read more

Атанас Стефанов с бюлетина #16 и партия МИР

Атанас Стефанов от Български Народен Събор и партия МИР #16 - Българската мафия ще бъде смазана! Трябват радикални действия в радикални…

08 мар. 2023 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Ето го касапинът, нападнал с нож медсестра в София, шокира…

Не съм нападал никого. Това заяви пред NOVA 70-годишният мъж, задържан за нападението с нож над медицинска сестра в София. Атаката…

07 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Владимир Кючуков: Жената гореше като факла! В първия момент се…

Учителят помогна в спасяването на 9 души от горяща сграда, но получи изгаряния “За първи път виждам човек да гори. Жената…

06 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Мъж наръга с нож съседа си в Поморие, кучето му…

Мъж наръга съседа си в Поморие, поводът за междусъседските войни – дразни го лаят на семейния Джак Ръсел на терасата. Обща…

05 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Земеделският министър: Някои продукти на дребно са със 100% надценка,…

Някои продукти на дребно са със 100% надценка, а тя не отива при производителя, твърди министърът на земеделието. Основната печалба до…

03 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Изчезна красива ученичка от София, подозират тежко престъпление! СНИМКА

Столичното Първо РУ издирва Мария Емилова Ангелова от столицата, с последен адрес в жк. “Красна поляна“, съобщават от МВР. По данни…

02 мар. 2023 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.info е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.info, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с нас »

Сайтът не носи отговорност за снимки, публикации и коментари! Това е място без цензура! Ако някой се счита ощетен да се свърже с нас!