Петко Асенов към Румен Радев за свикване на КСНС за проблемът с Ромите ! Борисов мълчи!

 

Петко Асенов!  Фашизъм в Габрово, Борисов мълчи, искаме КСНС

Дончеви да кажат приятели ли са с „Амалипе“, няма да има гласове за националистите, казва Петко Асенов

Случайно ли помпаната с години конфронтация българи – роми се възроди насред имотния скандал около властта и защо точно в Габрово? Колко пари са дадени безрезултатно за ромска интеграция в България? Кога Бойко Борисов се задейства по темата? Какво трябва да се направи, за да се избегне ново Косово? За всичко това от ФАКТИ разговаряхме с Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация и главен комисар на ромите в България.

-Г-н Асенов, в Габрово от няколко дни има протести срещу ромите. Каква е ситуацията към момента?
– В Габрово се случва това, което предстои в Стара Загора, Пазарджик и други райони. Този план тръгна още от Катуница, подготвен е преди години. Идва да покаже, че всеки един квартал може да бъде „запален“. Този план е на т.н. националисти, патриоти. След Катуница бяха Орландовци, Гърмен. Искат да запалят огъня, но ромите имаме бизнесмени с големи ресурси. Ако и те се надигнат, ще стане меле. Главният мюфтия наскоро каза, че в България ситуацията може да повтори Косово, че и по-лошо. Аз като християнин вярвам, че няма да се стигне дотам, но други хора искат това да се случи. Тук мисля, че и президентът Румен Радев като върховен главнокомандващ следва да свика КСНС по въпроса с ромите, за да не се разрасне и да стане по-лошо.

– Нима? Според премиера Бойко Борисов за всичко е виновен шефът на полицията в Габрово старши комисар Борислав Бончев.
– Искам да подчертая, че министърът на вътрешните работи Младен Маринов прави много добри неща не само там, а и в цялата страна. Жандармерията и полицията сега действат точно така, както трябва. Ако ги нямаше тях, щеше да се лее кръв. Благодарим на г-н Маринов. За началника на полицията министърът решава, той познава най-добре ситуацията. Аз искам да повдигна въпроса относно кметицата (бел. ред. Таня Христова). Тя каза, че веднага ще си подаде оставката. Ами защо не го направи? Тя не можа да се справи с 500 роми. В София с г-жа Йорданка Фандъкова се справихме с 48-50 000 роми.

– Имате ли информация какво се случва понастоящем с тези 500 роми?
– Някои са извън Габрово, но не всички. Обадиха се от едно семейство с четири деца. Живели са в мазето от страх. Наложи се наши хора да отидат и да ги изведат от тях. Има хора и в селата около Габрово.

– Вашият прочит на побоя в супермаркета, който отключи конфликта?
– Битов проблем, който не може да прерасне в нещо толкова голямо, което е на етническа основа. Ние отиваме вече на бутане на къщите. Ние сами ще ги бутнем, имаме програма, имаме решения, предложени на Министерски съвет. Защо Бойко Борисов мълчи? Той ми се обажда, когато има проблеми. Когато затворихме жп-прелеза, летището. И после всичко замира.

– Премиерът казва, че 11 000 от 12 000 затворници са роми.
– Това са пълни глупости. Голяма част от затворниците са българи. Не знам кой му даде на премиера тази статистика. Направихме наскоро проект със зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов чрез който тези затворници, които излизат на свобода, да ги поемаме и да се занимаваме с тях, защото голяма част излизат и след 2-3 месеца се връщат отново. Нямат работа, правят пак кражби и влизат вътре. Ще им търсим работа и ако няма къде да живеят, да бъдат настанявани в центрове. Ще строим такива центрове чрез чуждестранен инвестиционен фонд.

– Случайно ли точно когато вниманието на хората бе насочено към имотните скандали около властта се случи всичко в Габрово?

– Искали са да отклонят вниманието. Аз искам да акцентирам върху случая на зам.-областния управител на София Томи Николов. Построил си е палат върху земеделска земя. Той казва, че е бунгало. Не е бунгало, струва милиони – с басейн и т.н. Без никакви документи. Пратили сме писмо до вицепремиера Красимир Каракачанов да вземе мерки, за да бутне сградата. Защото иначе ромите там са готови да отидат и да я бутнат те. Каракачанов да се захване с тези неща, а да не пише програми срещу ромите, които само ще доведат до повече напрежение.

 Кой организира протестиращите според Вас?
– Можете да видите, че едни и същи са лицата, които бяха и в Орландовци, и в Гърмен, и сега. Това са организирани хора. Една постановка и план, който тече. Ето ще ви кажа – ние например имаме едно наше момче в центъра на София, за което знаем, че когато е нужен, му казват – ето ти еди колко си пари, докарай 100 човека. Това са платени протестиращи. Аз имам статистика в цялата страна колко са ромите. В Габрово няма и 500 човека. Защо там, където са най-малко ромите, точно там отиват протестиращите? Защо не се отиде например в Пазарджик. Там държавата вече изпусна всичко – с тези бурки, с тези бради…Нека отидат и изчистят всички радикални движения например там.

– Наскоро чух нещо умно – проблемите ни трябват неразрешени, защото вървят с пари за разрешаването им, които да се източват. Така ли можем да си обясним застоя с десетилетия на ромския въпрос в България?
– Знаем къде са тези пари и кой ги взима. Ето, съвсем наскоро дойдоха 80 милиона евро от Норвежкия фонд. През последните десетилетия милиарди са дадени. Голяма част от тези пари се усвояват от организации, които се ръководят от българи, не от роми. Има няколко наши лидери, които са сложени за парлама, уж, че има роми. Ще ви дам пример с Асоциацията по семейно планиране. Говорим, че деца не трябва да раждат деца. Тази асоциация е усвоила милиони за ромите, уж да работи с тях по места – с децата, със семействата. Къде е резултатът? Няма никаква интеграция, а парите са усвоени. Защо 12 000 деца отпадат от училище всяка година? Направили сме специална програма за връщане на децата в училище с помощта на бившия образователен министър Сергей Игнатов. Министерството на образованието мълчи. Ще обърна внимание и на една организация „Амалипе“ (бел. ред. – Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“), която е усвоила 16 милиона евро само за една година, а иначе сигурно над 50 милиона евро. Уж за връщането на децата в училище, и там интеграция няма.

– Вашето предложение за решение на проблема какво е?
– Дали сме на изпълнителната власт решение. Съвместно със Съюза на архитектите, Камарата на строителите предложихме решение. Това е модел, който може да сработи. Защо изпълнителната власт не иска да приложи това, което е направено като модел в София. Има и нещо друго – ние сами ще бутнем тези къщи и бараки. През миналата година в България беше дошъл президентът на Световната ромска организация. Бяхме в кв. Захарна фабрика, предложихме всички бараки да се бутнат, а след това с кмета Йорданка Фандъкова отидохме в БДЖ и НКЖИ, които разполагат със свободни жилища и там настанихме ромите. Нямаше никакви проблеми. Този модел заработи.

– У самите роми в България Вие виждате ли желание да водят различен начин на живот?
– Всеки един иска да се интегрира. Всеки иска работа. Няма човек, който аз да съм виждал, да не иска да работи. Всеки иска да си плаща наема, да си направи къщичка, всеки иска неговото дете да живее добре. В програмата ни е заложено децата заедно с родителите си да учат, да ги връщаме в училище. Ние например искаме сега за летния сезон в туристическия бранш вместо да вкарваме работници от Молдова, Украйна и т.н., да започнем веднага да обучаваме млади момчета и момичета. Защо да вкарваме работници отвън, когато имаме прекрасни деца? Проектът беше показан на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Той каза „да“ и дотам. Организирахме наскоро Консултативен съвет по сигурността в ромските квартали. В него участваха арх. Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, бившият председател на ДАНС Петко Сертов във връзка с радикалния ислям. Защото е ясно, че ромските махали са генератор на огромна престъпност, ще ни помага и полк. Румян Русев, който е експерт по екстремизъм и тероризъм, един от най-запознатите с темата радикален ислям. Направихме комитет срещу навлизането на радикалния ислям в ромските махали. Започваме изследване в цялата страна, във всички ромски махали къде е възможно да има податливи хора, които да отидат в някакви крайни организации. С проф. Александър Чирков пък направихме проект във връзка със Спешна помощ. Знаем, че има трудности, когато тя е повикана в ромските махали. Предлагаме в по-големите махали да си имаме отделни центрове за спешна помощ. Проектът чака в Министерството на здравеопазването, няма решение. В плановете ни влиза и проф. Дечко Свиленов, богослов, д.ф.н. Той от години наред вкарва над 1.5 млн библии. Доказано е, че там, където църквата е слаба, навлиза радикалният ислям. Докарали сме много библии, които се раздават в нашите ромски църкви в махалите. С Мирослав Писов пък работим за намаляване на набезите в системата на железниците. Започнахме да работим и тази програма дава плод. В Пловдив се разминахме с невероятна трагедия, ако се бе взривила композицията с пропан бутан преди два месеца. Къде са резултатите от разследването на случая там? За съжаление програмата ни е приета само от няколко общини. Като резултат общ. Сливо поле, Русенско е интересен пример – там живеят шест етноса и нямат никакви проблеми. Програмата е в Министерски съвет. Бойко Борисов я прехвърли на Томислав Дончев и оттам мълчание, никой не казва нищо.

 Точно Томислав Дончев сега е много активен около ситуацията в Габрово.
– Виждаме, че и неговата жена е много активна. Аз попитах преди време – вярно ли е, че семейство Дончеви са семейни приятели със споменатата вече организация „Амалипе“? Вярно ли е, че тези милиони отишли в „Амалипе“ без никаква интеграция налице, не са случайни?

 Не е само г-жа Дончева, като цяло хората, протестиращи в Габрово са доста крайно настроени. Някои от тях звучат откровено расистки.
– Те не са расисти, те са фашисти. Това вече е чист фашизъм. Затова ние сега се събрахме и сме решили да направим една асоциация по повод фашизма срещу ромите в България и Европа. Фашизмът се разраства не само в България, а и в други страни.

– Продължаваме да се делим на българи и роми, което е странно. В крайна сметка националността на всички е една и съща.
– Сега в Габрово ни казват „Изнасяйте се, вие не сте българи“. Как да не съм българин, когато баща ми например беше полицай, дядо ми беше поп, ние сме се интегрирали преди достатъчно много време. Казват ни, че нямаме родина. А когато се завърна у нас Божидар Андреев, европейският шампион по вдигане на тежести, всички медии пишат, че се завърнал в родината си. Когато има позитив от това ни приемат, а иначе ни гонят. На това момче му предлагат 500 хил. евро да се състезава за друга държава. Ако на друг човек предложат толкова, той няма да се завърне никога в България. А Андреев отказа и всички се гордеем с това.

 Ромите са най-актуални, когато трябва да се отклони вниманието от нещо и когато предстоят избори. Едното го отметнахме, предстои второто. 
– Събрахме се наскоро от нашата Световна ромска организация и нашите комисари, които са по места. При нас са резултатите от всички секции на предишни избори. Знаем в кои райони е имало гласове за „патриотите“, за „Атака“… Не е нормално националисти, които искат да пращат хората из разни гори, да им бутат къщите, искат да ги направят на сапун, а те да гласуват за тях. По местата тарторите, които са, водим преговори с тях. Ще направим така, че тези партии да не могат изобщо да влязат в нашите ромски махали. Ще направим екипи срещу това нещо.

– Относно продаването на гласове, не би трябвало нито една партия да може да го прави, а не само „патриотите“ и „Атака“.
– Тези неща се решават предварително месеци преди изборите – кой колко гласа има… Те вече са разпределени, те се знаят. Искам ДАНС, ГДБОП, Прокуратурата по-рано да започне да работи с цел превенция. Нали искаме да не се купуват гласове.

– Какви данни имате Вие. Всички партии ли участват в тази търговия?
– Националистите със сигурност купуват. За големите партии не мога да кажа. Мога да изкарам данни за всичките ромски махали. Тарифата започва от 20 лева и стига до над 50 лева на глас. Който и да дойде да агитира за някакви политики няма да стане, защото хората са научени – продаваш гласовете на едно десетчленно семейство и си с 500 лева напред. Ще се храниш един месец. Работим с цел да пресечем тези неща за предстоящите избори.

Автор: Васил Хаджийски

Източник: m.fakti.bg


Виж още в: bez-cenzura


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Проверка установи: Тровят ни с опасна съставка в куп продукти,…

Палмовата мазнина изчезна от сиренето, етикетирано като имитиращ продукт, и вече се влага в закуски, десерти и сладолед. Това установи…

21 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната…

Ситуацията с разпространението на коклюш у нас става все по-сложна и опасна. Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване…

20 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Бившата шефка на митниците Петя Банкова вече е обвиняема и…

Командировала 18 души на различни позиции, някои от които са били повишавани, обясни адвокат Аделина Натина Бившият директор на Агенция "Митници"…

19 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Поругаха гроба на патриарх Неофит – събориха кръста и счупиха…

Поруган е гробът на Българския патриарх Неофит, съобщават от Светия синод. Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на блаженопочившия Български…

16 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Трагедия: Ето я 20-годишната Юлия, пометена от влак край Благоевград

20-годишната Юлия е момичето загинало на релсите вчера, в деня на откриването на мотосезона. Пътническият влак София-Кулата я блъсна и уби…

15 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Костадинов: Атанас Атанасов трябва да бъде арестуван веднага, а не…

Лидерът на „Възраждане“ каза, че същите процедури са били задействани в ДАНС и Държавна агенция „Разузнаване“ Депутатът от парламентарната група на…

14 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от…

Когато срещнах за пръв път името на Христо Грозев, той пишеше глупости за Сирия, от ония на конвейер, на които…

13 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Пиян общинар от ПП-ДБ катастрофира и избяга, съпартийци панически се…

Столичен общински съветник и член на комисията по безопасност на движението е избягал от катастрофа, разиграла се в петък вечерта.…

09 апр. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Шефката на митниците Петя Банкова разследвана от 4 г. за…

Шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова е разработвана от 4 години, още като служител в ДАНС, за покровителство на канали за…

07 апр. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Съдът: Постоянен арест за шефката на митниците и бизнесмена Стефан…

Стефан Димитров и Петя Банкова влизат в залата. Снимка: Йордан Симеонов Директорът на Агенция “Митници” Петя Банкова и бизнесменът Стефан Димитров…

06 апр. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Ето ги изродите, умъртвили 2-годишната Данка! Зверството им е нечувано…

Стана ясно кои са двамата мъже, арестувани за убийството на 2-годишната Данка Илич в Сърбия. Това са Сърджан Янкович от село…

04 апр. 2024 Свят bez-cenzura.info No comments

Read more

Два дни след въздушния Шенген изведоха от страната дете без…

Адвокат по семейно право алармира за първи случай на изведено в чужбина дете без съгласието на един от родителите. Причината –…

02 апр. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Жена от влака София – Варна: Искам такъв мъж за…

Разказ в групата “Забелязано във Варна” провокира дискусия в социалната мрежа. Жена разказва какво е видяла във влака. Евала на мъжа който…

31 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Зов за помощ от Светлозар Дончев: Гонят ни от квартирата,…

Здравейте, приятели от цяла България! Да се представя накратко – казвам се Светлозар Дончев, баща на две прекрасни деца – Силвана на…

29 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Нова трагедия на пътя! Втора жертва от кървавата баня край…

Почина и втората жена от жестоката катастрофа край врачанското село Оходен, съобщава BulNews. Зверският пътен инцидент стана около 10 часа, на…

27 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Апетити за постове! Николай Денков поискал да стане вицепремиер на…

Абсурдни искания за постове и властови позиции поставяли непрекъснато от ПП-ДБ по време на преговорите с ГЕРБ-СДС за общо управление,…

26 мар. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Покъртителна история разплака България: 10-годишният Пепи се грижи за батко…

Покъртителна история бе разказана в предаването „Ничия земя“ по Нова телевизия. Две момчета братчета с жестока съдба – Милен на 20…

24 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Смъртоносен пожар в София! Пристигнаха пожарникари и линейка / СНИМКИ

Човек загина при пожар в столичния кв. „Дружба”, съобщи NOVA. Огънят е избухнал в апартамент на 13-ия етаж. Към мястото са…

23 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Майка прибра сина си с разбита глава и следи от…

Майка съобщи в социалната мрежа Фейсбук, че е прибрала 4-годишното си дете от детска градина с разбита глава и следи от…

22 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Неописуема трагедия! Млада майка на близнаци се върна от Испания…

Трагедия разтърси Благоевград! 37-годишната Елена О., майка на 2 деца близнаци, издъхна вчера в столичната болница “Св. Анна”, след като…

21 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.info е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.info, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с нас »

Сайтът не носи отговорност за снимки, публикации и коментари! Това е място без цензура! Ако някой се счита ощетен да се свърже с нас!