Осман Октай: ДПС и Карадайъ не искат да осъдят визитата на Сидеров в Крим – това ги прави фалшиви европейци

Осман Октай: ДПС и Карадайъ не искат да осъдят визитата на Сидеров в Крим - това ги прави фалшиви европейци

Осман Октай:
Моделът „Доган“ легитимира комунистическата партия, без него БСП не могат да бъдат на власт
Турция е на ръба на гражданска война, границите ни са в опасност

Ердоган няма никакво намерение да изпраща в Европа сирийските бежанци, употребява ги за рекет, за да получи милиарди, казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Светослав Пинтев

– Г-н Октай, как оценявате скандала на Консултативния съвет при президента, който кънти вече повече от седмица?

– Прави се всичко възможно да се обезцени и да се преосмисли компетенцията на Консултативния съвет при президента. Според мен това е несериозно отношение, защото конституцията е предвидила, че президентът го свиква като държавен глава и главнокомандващ. Освен лидерите на партиите и представителите на правителството, там са шефовете на всички служби, без изключение, когато се касае до Националната сигурност…

– Проруската позиция за общо становище, подготвена от президентството, която завихри страстите, не е ли повече от стряскаща?

– Това, което ни се поднася, ми се струва, че е по-скоро мнението на ГЕРБ за нея, след като те изпаднаха в изключително сложна и деликатна ситуация пред партньорските служби след реакцията им по случая „Скрипал“. Колебливата позиция по този случай всъщност бяха проруска позиция, която доведе до сложни взаимоотношения между нашите и натовските и европейските служби. Имаше и преди недоверие към нашите служби, което стана ясно покрай Шенген. То до такава степен се засили след тази позиция, че това доведе до неинформираност на нашите служби и на правителството за това, което се случи в Сирия и удара на коалицията Англия, Франция и Америка. Независимо, че с половин уста министърът на отбраната се опита да каже, че Военното разузнаване е получило информация за Сирия, тя е предадена на премиера и т.н. … Това остана да виси във въздуха като позиция, като изолиран случай. При всички случаи България беше поставена в деликатна ситуация. И то по време на председателството на ЕС. Заговори се дори за коригиране на позицията на България спрямо НАТО и ЕС.

– Как тогава ще коментирате текста на самата позиция, предложена от президентството?

– Не е моя работа да обсъждам текста и анализа, който са направили от президентството, но знам друго. Точно по това време коалиционният партньор на ГЕРБ, който е и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ бе заедно със зам. председателя на парламента Явор Нотев в Крим. С присъствието си там, точно по времето на заседанието на Консултативния съвет те легитимираха анексията на Крим. За да не се говори за това, за коалиционните партньори, които се опитват да оправдаят, шикалкавейки, за легитимацията на агресията на Путин, те се опитаха да отклонят вниманието на обществото, скандализирайки този Консултативен съвет. Каквито и различия да е имало там, би трябвало да се съгласува обща позиция или да се напусне без позиция.

– Как ще коментирате позицията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, която е била пронатовска и проевропейска, въпреки че Ахмед Доган се изказа неотдавна с пропутински патос?

– Така успокояват електората си. Винаги съм казвал, че още от 90–те години всички мюсюлмани в България, особено след смяната на имената и репресията върху тях от комунистическия режим, а и заради съмненията, че има съветско участие във всичко това, като експеримент, имат антируски настроения. Чрез модела „Доган“ се направи всичко възможно да се легитимира комунистическата партия. Казвал съм многократно, че ако не беше този модел, от БСП, които смениха само една буква в името на партията и продължават да се държат като комунисти, които не се отричат от терористичното си минало, никога не биха дошли на власт. Избирателите на ДПС са проевропейски настроени, но това не попречи на лидерите им да се прегръщат на Орлов мост с тези на БСП, със Сергей Станишев, нито още от 1992 г. редовно да качват комунистите на власт. Само на приказки се правят на проевропейци и пронатовци.
На 29 март, на рождения си ден, Доган отново повтори проруската си теза. Играта на ДПС е официално да ореват всичко, че са проевропейци и пронатовци, но стигне ли се до определени решения или играят пас или не са активни. Не съм чул от ДПС и Карадайъ да осъдят присъствието на Волен Сидеров в Крим. Всичко това ги прави фалшиви европейци. В селата се държат като комунисти, в средно големите градове като социалисти, като отидат в Европа са социалдемократи. Кога са искрени? Правят се на проевропейци, но постоянно върви пълзяща пропаганда за дискредитирпането на Европа и натовските лидери. Това всъщност е фалшивото поведение на всички наши политици. По този начин те вкупом не са искрени в позициите си с българските граждани, които в голямата си част са проевропейци, въпреки че се опитват да ги изкарат русофили и еврофоби. През цялото време във всички телевизии вървят антиевропейски и антинатовски коментари, пропутинови коментари. По този начин някой се опитва да подведе българските граждани, че Европа е лоша, НАТО е нещо лошо, те са агресори, а Путин се защитава от тази агресия. Това е същото, което той играеше в предизборната си кампания, плашейки руснаците.

– От другата ни страна, действията на Ердоган също будят сериозни опасения…

– Ние имаме разградена армия, разградени служби, недай си Боже, да има някаква агресия сред изборите в Турция. Ердоган обяви избори и удължи военното положение. Той се готви на 24 юни да прави избори при условие на извънредна ситуация. Ердоган и Турция са на ръба на гражданската война… Президентът Радев посочва и Анкара и Москва в коментарите си в медиите. Трябва да помислим за изключително доверие в пространството на колективната сигурност с НАТО и европейските служби, след това да помислим за нашата отбранителна способност.

– Смятате, че има реална опасност от гражданска война в Турция, която може да застраши и нашите граници?

– Да. Там преди дни Ердоган се срещна с Девлет Бахчели. Техните партии имат общ корен, от който произхождат. Това е партията на Алпарслан Тюркеш. 15 години след смъртта му те го превърнаха в символ на техните позиции. Той освен, че беше един от крайните националисти, в изолация в самата Турция, партията му имаше военно крило, известно като „Сивите вълци“. На всички митинги и мероприятия партия на Тюркеш, която е трета политическа сила в парламента, на всички свои форуми и мероприятия излиза със символа на „Сивите вълци“. Какво излиза? Осъждаме военното крило на „Хизбула“, но не осъждаме това крило. Само за половин час Бахчели и Ердоган отнеха конституционното право на Висшата им избирателна комисия да реши датата на изборите след консултации с парламентарните и извънпарламентарните сили. Те направо посочиха датата. И нагло я посочиха в деня, когато възложиха на парламента да гласува удължаване на извънредната ситуация още три месеца. И това беше гласувано. Дадоха срок на опозицията да се подготви за 60 и няколко дни, при условие, че преди това има 30 дни Рамазан. Тогава на хората не им е до предизборна кампания. Ердоган, който се прави на ислямист, употребява Рамазан- Байрама, за да не може опозицията да направи масови кампании.

– Но кемалистите веднага скочиха…

– Кемалистите скочиха точно затова. Така Бахчели и Ердоган раздразниха голяма част от републиканско мислещите хора, привържениците на Кемал Ататюрк, ратуващи за светската държава. Има и много сериозни настроения заради инфлацията на турската лира, която пада непрекъснато. Всичко това удря в кесията на всеки турчин-от бензиностанцията, през фурната, докъдето и да стигнеш. Ердоган има много тежки икономически проблеми с турската лира и постоянно обвинява бизнесмените и банките, че го саботират и са му врагове.. Ердоган е изнервен за вътрешната икономика и развитие на страната, каквото и да говори. Последните 10 дена се вижда, че започва да снишава тона към Америка и търси как да заблуди собствения си народ, че едва ли не ще уволни Лавров, който вече заяви, че ще напусне поста си. Да каже после, че лично го е уволнил чрез своя другар Путин. Всичко това кара Ердоган да бърза, но бързайки… Не е случайно, че лидерът на кемалистите Кемал Кълъчдароглу напомни поговорката: „Бързата кучка слепи ги ражда“. Тя на турски е по-различна, но има същия смисъл като тази българска поговорка. Ако Ердоган направи опит при извънредна ситуация да контролира и фалшифицира резултатите от изборните секции, ще има огромно напрежение… Опозицията вече призова гражданите да заградят със свои отряди всички избирателни секции.

– А Ердоган може да изпрати полицията и армията, ще стане чудо.

– Ето за това говоря. В армията обаче се чуват доста негативни приказки срещу него, защото всеки ден те погребват войници във войната в Сирия. В момента всъщност Ердоган реализира цялата си власт с репресивната машина на полицейската държава. Той плаши дори военните с полицейски акции.

– А те са просветски настроени, въпреки всичко, което им се случи?

– Винаги са били. Има и още един момент. Ако българските граждани за близо 30 години още не сме подготвени да разбират парламентарната демокрация, докато не минат няколко поколения, в Турция не е така. Тя може да е мюсюлманска, но е светска, републиканска, кемалистка държава. Гражданите на Турция поколения наред имат такъв манталитет и знаят как да защитят парламентаризма, републиката. Отнемането на всички тези възможности на Турция, ще ги предизвика. Такива са и коментарите в сайтовете, че няма да дадат властта на един човек. До вчера никой не коментираше, от страх, но вече не е така. Така, че има голяма вероятност тези сблъсъци да провокират напрежение. Опасявам се Ердоган да не намеси службите. Той каза така: “Нашите момчета от MIT пакетират нашите врагове в 18 държави и ги водят тук.“ Това говори, че турските служби са много активни в различни държави. Ами ако утре се случи нещо с българските мюсюлмани, недай си, Боже, и той развее байряк, че трябва да защитава мюсюлманите в Европа и на Балканите. Представете си на границите ни да започне една гражданска война. Турция е в много сложна ситуация и е по-голяма заплаха дори от пълзящата руска пропаганда. Онзи ден, когато официалните руски власти казаха, че могат до два часа да пратят свои самолети в Белград, когато имаше напрежение с Косово, откъде ще минат тези самолети. Външната ни министърка не можа да каже категорично, че тя няма да минат през българското въздушно пространство. Всяко шикалкавене прави нашите партньорски служби подозрителни. Всичко това трябваше да се обсъжда на Консултативния съвет при президента, такава е неговата роля.

– Как виждате развитието на събитията в Сирия за Анкара?

– В Сирия Ердоган навлезе в чужда територия, където прави етническо прочистване на кюрди. Неговият проблем в Сирия се върти около кюрдското население, което е 70-80 милиона в Ирак, Сирия, Иран, Сирия и Турция . Тези кюрди участваха с бойни групи в битката с ИДИЛ. След нападението на Турция се изтеглиха към Ирак. Това е големият проблем на региона – дали кюрдите ще завоюват автономни области в Сирия, както направиха на територията на Ирак. Без никаква съпротива Ердоган навлиза около Африн, в други територии, където заселва бежанци, които задържа и направи турски граждани, 600 000 от тях, лекари, учители. Така той вече заселва тези населени места със свои хора. И неслучайно възникна напрежение, когато руската страна, по-точно Сергей Лавров му каза да предаде Африн на сирийските официални власти. Ердоган каза да си гледа работата. Африн, когато реши, ще го предаде на народа на Африн. Т.е. на онези сирийски бежанци, които е настанил там.

– За които взе доста пари от ЕС….

– Точно така. Казвал съм често през последните две години, включително и във вашия сайт, че той няма никакво намерение тези сирийци да ги изпраща в Европа. По-скоро ги употребява за рекет. За да получи милиарди и да може да ги подготви за санитарната зона, която да прекъсне с териториите си и това население връзката между кюрдите в Турция с кюрдите от Ирак и Сирия. Преди последното обгазяване на сирийския град Дума в район, контролиран от противници на Асад, в провинция Гута, при предишното обгазяване, преди няколко месеца, Русия пое ангажимент и заяви, че ще е гарант да не се допуска вече такова химическо обгазяване на цивилното население. След като това се случи, въпреки ангажиментите на Москва, това вече ги прави съучастници с Асад за последното обгазяване, където все още не може да се установи бройката на жертвите, сред които има много деца. Неслучайно Ердоган, Америка, Европа реагираха много остро за неизпълнения ангажимент на Русия. Затова е толкова остра реакцията. Америка, Франция, Англия, които организираха съюз, за да накажат режима на Асад. Всъщност самият факт, че Москва саботира официално в ООН всякакво разследване на случая говори за тяхната вина.

– Може ли да се стигне до глобален конфликт?

– Вече говорихме, че темата за глобален конфликт е опит да се стресират гражданите в България и на Балканите. Постоянно обикалят студията промосковски пиари, които заплашват , че предстои Апокалипсис. Напротив, режимът на Асад трябва да бъде наказан, да се намери начин да се приключи с неговата ера, а също да се погледне по сериозно на намеренията на Анкара за тези територии. Русия ще свие знамената, защото руснаците са разобличени в този акт, каквато и пропаганда да правят. С последния доклад за ОЗХО по случая Скрипал за пореден път става ясно на всички демократични мислещи хора и правителства знаят много добре, че Путин и Русия вече са опасни за различни региони. Затова са категорични, както по отношение на Скрипал, така и по отношение на случващото се в Сирия. Московската власт изпадна в тежка изолация. Ще намерят начини да накарат Путин да притъпи световната си агресия. В момента рублата рухна.

– Как ще коментирате развитието по случая „Скрипал“ и дипломатическата война, която предизвика?


– Това е атака с бойно отровно вещество, което се хвърля на чужда територия. И поставя под заплаха гражданите на този град, на тази държава. Тук става въпрос за опасност от масово изтребление. Сравнимо е с терористичен и военен агресивен акт на чужда територия. НАТО винаги е бил отбранителен съюз, а Варшавският договор и структурите на КГБ винаги са били агресивния сектор в световните баланси. Пример за това е и случващото се на територията на Сирия и Ирак, с помощта на Анкара и Москва. Крим, Донбас, кавказките държави… Цялата кампания на Путин, а и на Ердоган, премина под знака на агресията. Те се съюзиха и с Иран за отпор срещу ЕС и НАТО, всичко е в сценария за отслабване на Европа. За съжаление и ние ставаме жертва. Забележете, по време на председателството ни на Съвета на Европа ние се поддаваме и влизаме в този сценарий, наречен „Предстои да се разпадне ЕС“.
Източник: faktor.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Нова трагедия на пътя! Втора жертва от кървавата баня край…

Почина и втората жена от жестоката катастрофа край врачанското село Оходен, съобщава BulNews. Зверският пътен инцидент стана около 10 часа, на…

27 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Апетити за постове! Николай Денков поискал да стане вицепремиер на…

Абсурдни искания за постове и властови позиции поставяли непрекъснато от ПП-ДБ по време на преговорите с ГЕРБ-СДС за общо управление,…

26 мар. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Покъртителна история разплака България: 10-годишният Пепи се грижи за батко…

Покъртителна история бе разказана в предаването „Ничия земя“ по Нова телевизия. Две момчета братчета с жестока съдба – Милен на 20…

24 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Смъртоносен пожар в София! Пристигнаха пожарникари и линейка / СНИМКИ

Човек загина при пожар в столичния кв. „Дружба”, съобщи NOVA. Огънят е избухнал в апартамент на 13-ия етаж. Към мястото са…

23 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Майка прибра сина си с разбита глава и следи от…

Майка съобщи в социалната мрежа Фейсбук, че е прибрала 4-годишното си дете от детска градина с разбита глава и следи от…

22 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Неописуема трагедия! Млада майка на близнаци се върна от Испания…

Трагедия разтърси Благоевград! 37-годишната Елена О., майка на 2 деца близнаци, издъхна вчера в столичната болница “Св. Анна”, след като…

21 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх…

Момченце почина днес в двора на казанлъшко училище. Според очевидци четвъртокласникът играел на двора на СУ „Екзарх Антим Първи“, когато внезапно…

19 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Учен от Швейцария: България става гореща, безводна и наводнена с…

До 50 г. част от Амазония ще е савана, Испания става пустиня, прогнозира д-р Владимир Симеонов от института по технологии…

18 мар. 2024 Свят bez-cenzura.info No comments

Read more

Нови разкрития след бруталната екзекуцията на Къро и миската Гергана…

"Убийствата в Констанция - колекцията от бижута на Каменов и мрежа от компании, свързани чрез убийства". С материал с такова заглавие…

17 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

После се обиждат, че им викат МАФИОТИ

Няколко дена вече ТАЙНИ преговори, нищо пред медиите, дори телефоните си събират да не изтича инфо. После се обиждат, че им…

16 мар. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Не са извънземни, на границата на България с Турция хванаха…

Заловени са двама имигранти в ТИР, които искали да преминат нелегално в България от Одрин, увити с дрехи от алуминиево…

15 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Закриват центъра за бежанци в “Овча купел”. Още следващата седмица…

Шефът на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева обясни, че центърът в “Овча купел” ще бъде поетапно закрит, като още…

14 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Ето ги убийците на Къро! Оказаха се африкански “тюлени”!

Полицията в Кейптаун, ЮАР е засекла с камерите двама чернокожи рейнджъри, които вероятно са убийците на Красимир Каменов – Къро,…

13 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Битата жена от Бобов дол: Аз съм устата, искам да…

Пореден случай на насилие над жена. Случаят е от Бобов дол. На видеоклип се вижда как мъж пребива съпругата си, дърпа…

13 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

В „Овча купел“ ври и кипи, хората са по улиците…

Тази вечер в столичния кв. „Овча купел“ жители излязоха на протест с искане преместване на бежанския лагер, където са настанени…

12 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Стана ясно кой е мъжът, пребил жена си в Бобов…

39-годишният Найден А., който преди дни преби жестоко жена си пред очите на 13-годишната им дъщеря в Бобов дол, е…

12 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

КОЙ ще бъде следващият убит като Алексей Петров от зловещата…

Първата Сглобка се роди благодарение на Алексей Петров и веднага го уби, а преди това отвинти главата на Гешев за…

12 мар. 2024 Политика bez-cenzura.info No comments

Read more

Ст. комисар Мирослав Данаилов: Задържан е 16-г., водил групата българи,…

Задържано е 16-годишно момче, което е водило групата българи, които са нападнали британските студенти на бул. „Витоша“ в София. Нападението беше…

11 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Започна се и в България. Господ да ни е на…

Започва тихо и неусетно. Години наред една малка част от столицата е извоювана от мигрантите. Никой не обръща внимание - все…

10 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Мрежата гръмна след терора на мигранти над деца на “Витошка:…

Кутията на Пандора е отворена. Европа се “чисти” от криминално проявени мигранти, а родното правителство овчедушно ги приема. Мрежата не остана…

09 мар. 2024 България bez-cenzura.info No comments

Read more

Уточняваме изрично, че публикациите ни нямат за цел да разпалват расова или етническа омраза, нито да създават изкуствено етническо напрежение.

Публикациите ни не са насочени към нито един етнос и в никакъв случай не изразяват враждебност, ненавист, омраза и предразсъдъци към определена етническа група.

В материалите описваме единствено конкретни действителни случки, или конкретни престъпления, като квалификациите, които даваме, се отнасят само за конкретния престъпник /или група престъпници/.

Нашето становище е, че никой не е виновен, че е роден циганин, българин, турчин, евреин или арменец.

Става виновен само единствено тогава, когато извърши престъпление.

Против тези престъпления е и нашата борба.

За авторските права в блога

Съдържанието на bez-cenzura.info е защитено от Закона за авторско право и Наказателния кодекс.

Текстовете, публикувани bez-cenzura.info, могат да се ползват само след писмено разрешение на издателя. « Контакт с нас »

Сайтът не носи отговорност за снимки, публикации и коментари! Това е място без цензура! Ако някой се счита ощетен да се свърже с нас!